„Jojó-effektus” az edzésekben

Hallottál már a “jojó-effektusról”?

Nem, most nem a súlyingadozásra gondolok.
Itt arra utal ez szó, mikor valamit nem csinálsz rendszeresen, csak néha néha egy kis ideig.

Ismerős?
Mikor kimarad pár hónap edzés nélkül, utána ismét elkezded, aztán megint kimarad, így nincs rendszer, rendszeresség benne.

Miért baj ez?
Ezt már biztosan tapasztaltad, hogy így hosszútávon fenntartható eredményt nem tudsz elérni, mivel minden kihagyás után “elölről”, újból elkezdeni és felépíteni sokkal több energiát fog igényelni, amit lerombolt az a pár hónap, mintha ez egy folyamat lett volna végig heti rendszerességgel, pár órát rászánva.

Ilyenkor szokott megesni, hogy sokkal több energiát visz el, mivel minden újbóli alkalommal meg kell hoznod azt az elhatározást, döntést, és mivel nem biztos, hogy olyan eredményt tapasztalsz, mint előtte mikor rendszeresen mozogtál, sokkal nehezebben fog menni minden egyes ilyen alkalommal.

Egy kihagyott időszak után ismét új inger lesz az idegrendszerednek, testednek, mivel nem vagy olyan edzettségi állapotban lehet az edzés közben is “szenvedősebb” lesz az egész pár hétig.
Nyilván, ez ahogy telik az idő csakis pozitív irányba tud fordulni és tapasztalni fogod a változást, de mennyivel egyszerűbb lenne ezt az állapotot szinten tartani azzal, hogy hetente legalább 2 alkalommal 1 órát magadra szánsz.

Ezzel fenn tudod tartani azokat az alap készségeket és képességeket, amire építkezni tudsz folyamatosan, apránként fejlődni, eredményeket elérni, így támogatva a motivációdat.

Ilyenkor nem kell mindig plusz energiát felhasználni arra, hogy elkezd és még eredményeket is el tudsz érni, amiket meg tudsz tartani!

Tapasztalataim is azt mutatják, hogy a rendszeresség a kulcs.
A szokásaid, rendszereid határozzák meg az elért eredményeidet.

Annyi téves információ kering mindenhol, hangzatos szalagcímekkel, amik a könnyű út választását, az egyszerű és gyors eredményeket hirdetik..
Remélem, ezeknek már Te nem hiszel.

Az a célom az írásaimmal, hogy ezeket eloszlassam és mindenki tisztábban lásson ebben a zűrzavarban.

Egy példát engedj meg így a végére:
Ha nem megfelelő minőségű és elegendő a vízfogyasztásod, erre nem fordítasz elég figyelmet, és közben az a kérdés merül fel benned, hogy milyen táplálékkiegészítőt szedj, nem biztos, hogy ez a megfelelő irány.
Amíg a jégyhegy csúcsáról kell beszélgetni, addig nem fogsz tudni egyről a kettőre lépni.
Mindig azt mondom, hogy az alapoktól kell építkezni és, ha azok rendben vannak, nem fog összedőlni a rendszer, és sikeres, fenntartható egészséges életvitel tud megvalósulni.

Gyönyörű eredményeket tudsz elérni, ha a rendszerességet választod!

Á.